Kacır, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, Bakanlığının 2025 yılı bütçesi ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.
AK Parti hükümetleri döneminde Türkiye’yi uluslararası arenada hak ettiği yere taşımak için önemli adımlar attıklarını ifade eden Kacır, sanayi alanında üretim ve ihracat rekorlarının kırıldığının altını çizdi.
Kacır, otomotiv, beyaz eşya ve çelik üretiminin 16,5 milyon tondan 34 milyon tona yükseldiği, demir-çelik ihracatının ise 3,5 milyar dolardan 27 milyar dolara çıktığını belirtti. Karbon ayak izinin azaltılması ve sanayi için önemli olan paslanmaz çelik üretimi yatırımlarının öncelikli hedefleri olduğunu vurguladı.
Tekstil ve hazır giyimde ihracatın 12 milyar dolardan 33 milyar dolara, mobilyada 291 milyon dolardan 4,5 milyar dolara ve deri ürünlerinde ise 644 milyon dolardan 2,1 milyar dolara yükseldiğini dile getiren Kacır, bu alanlarda tasarım ve markalaşma ile yeni başarı öyküleri yazmaya devam edeceklerini kaydetti.
“İmalat sanayi ihracatı 241 milyar dolara ulaştı”
Kacır, “Tüm sektörlerde imalat sanayisinin yıllık ihracatını 34 milyar dolardan 241 milyar dolara yükselttik.” diyerek, son 22 yılda imalat sanayi katma değerindeki dünya paylarının yüzde 0,7’den 1,33’e çıktığını belirtti.
Ayrıca, ihracatın globaldeki payının yüzde 0,55’ten 1,07’ye arttığını ve Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında sanayi üretimi artışında lider konumda olduğunu ifade etti. Türkiye’nin, Orta Avrupa’ya kadar uzanan bir coğrafyada en fazla rekabetçi ürünü en fazla ülkeye ihraç etme kapasitesine sahip olduğunu kaydetti.
Kacır, “Türkiye, Milli Teknoloji Hamlesi ile ekonomik ve teknolojik bağımsızlığını artırmalı ve ülkeyi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine taşımalıdır.” şeklinde konuştu. Ayrıca, Türkiye’nin yerli insansız hava araçları üretiminde kaydedilen ilerlemeleri vurgulayarak, “Savunma sanayisindeki üretim kabiliyetimiz, yalnızca Türkiye’nin değil, dost ülkelerin de gereksinimlerini karşılayacak çözümler üretiyor.” dedi.
“İleri teknoloji yatırımlarını önceliklendiriyoruz”
Kacır, TÜBİTAK aracılığıyla bu yıl 186 üniversite ve 2 bin 769 firmanın 9 bin 988 projesine 9 milyar lira destek sağlandığını belirtti. 22 yılda sağlanan teşvikler neticesinde yıllık AR-GE harcamalarının 1,2 milyar dolardan 16,1 milyar dolara, AR-GE personeli sayısının ise 29 binden 291 bine çıktığını ifade etti.
Yerli patent başvurularında dünya genelinde 12’inci, marka başvurularında 6’ıncı ve tasarım başvurularında ise 2’inci sırada olduklarını belirten Kacır, “Orta yüksek ve yüksek teknolojiye sahip ürünlerin yıllık ihracatı 10 milyar dolardan 97 milyar dolara yükseldi.” dedi.
Ayrıca, Kacır, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı çerçevesinde yüksek teknoloji yatırımları için destek mekanizmaları uyguladıklarını ve çeşitli yatırım projeleri hacminin 239 milyar lirayı aştığını söyledi.
Hedef, yılda en az 1 milyon elektrikli araç üretmek
Kacır, otomotiv sektörünün yeni mobilite ekosistemine dönüşümünde Türkiye’nin lider konumuna erişmeyi hedeflediklerini belirtti. Türkiye’nin otomobili Togg ile attıkları bu adımda, 1,5 yılda 45 bin Togg sahibiyle buluştuklarını kaydetti.
Elektrikli otomobillere gösterdikleri kararlılık sayesinde birçok global