Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Tuzla’da gerçekleştirilen ‘Döker-1 Çamur Taşıma Barcının Hizmete Alınması ve Emici Tip Tarama Gemisi İlk Blok Kaynak Töreni’ne katıldı. Bakan Uraloğlu, burada yaptığı konuşmada, Türk denizcilik sektörünün uluslararası alandaki gelişimine değindi. “2002 yılında 17. sırada yer alan Türk sahipli filomuz, bugün 2 bin 100’den fazla gemisiyle 52,7 milyon detveyt tona ulaşarak dünyada 11. sıraya yükseldi. Hiç şüpheniz olmasın, ilk 10’a yaklaşmak için kararlıyız ve Türkiye olarak lider denizci ülkeler arasında bayrağımızı yakında dalgalandıracağız. Bu hedef doğrultusunda, liman altyapılarımızı güçlendirmeye yönelik büyük ölçekli yatırımlar gerçekleştiriyoruz” dedi.
Uraloğlu, Tuzla Tersanesi’nde düzenlenen törende, Türkiye’nin denizcilik alanındaki önemli adım ve başarılarını vurguladı. “İlk 10’daki lider denizci ülkeler arasında sancağımızı dalgalandıracağız” sözleri bu hedefi pekiştirdi.
Bakan Uraloğlu, konuşmasında, “2002’de 190 milyon ton olan elleçleme miktarımız, 2024 yılında 532 milyon tona ulaşacak; konteyner elleçleme hacmimiz ise 7,8 kat artarak 13 milyon TEU’ya yükselecek. Kruvaziyer turizmindeki gelişmeler de önemli, 2024’te limanlarımızdan 1,9 milyon yolcu geçiş yapacak. Yat turizminde de büyüyoruz; 2003’te 41 olan yat limanımız bugün 64’e çıktı ve yat bağlama kapasitemiz 25 bine yükseldi. Türkiye, 2025 mega yat sipariş defterine göre İtalya’nın ardından ikinci sıradadır. 2024’te 2 milyar dolarlık gemi ve yat ihracatı gerçekleştirerek, tersanelerimizdeki 100 bin işçimiz için önemli bir katkı sağladık” ifadelerini kullandı.
Bakan, Türk bayrağının uluslararası sulardaki prestijine de dikkat çekti: “ABD Sahil Güvenlik Raporunda Türk Bayrağı ‘Hedef Bayrak’ listesinden çıkarıldı. Bu durum, gemilerimizin daha az denetimle uluslararası sularda seyahat etmelerini sağlıyor.”
Gemi inşa sanayisinin geçmişten gelen gelişiminin önemini vurgulayan Uraloğlu, “Gemi inşasındaki yerlilik oranımız yüzde 20-30’dan yaklaşık yüzde 60’lara yükseldi. Tersane sayımız 37’den 85’e, yıllık üretim kapasitemiz ise 550 bin detveyt tondan 4,79 milyon detveyt tona ulaştı. Bu alanda, 2024 yılında gemi geri dönüşüm tesislerimizde 585 bin grostonluk söküm işlemi gerçekleştirilerek, Türkiye dünya sıralamasında dördüncü, Avrupa’da ise lider konumda yer almıştır” dedi.
Son olarak, “Döker-1 adlı çamur taşıma barcımız, tarama faaliyetlerimize yeni bir soluk getirecektir. 750 metreküplük kapasiteye sahip geminin tasarımı, çevreci bir yaklaşımla geliştirilmiştir. Ayrıca, bugün ilk blok kaynağını yaptığımız emici tip tarama gemisi, Türkiye’nin denizcilik vizyonunu daha ileri taşımak için önemli bir teknolojiye sahiptir” diye konuştu.