1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. TRT Belgesel Ödülleri: İnsanlık İçin Bir Ses!

TRT Belgesel Ödülleri: İnsanlık İçin Bir Ses!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TRT, bu yıl dünya genelindeki kaos, savaş tehditleri ve özellikle Gazze’de yaşanan insanlık dramına dikkat çekmek amacıyla “Uzak Olsa da Aslında Çok Yakın” temalı bir etkinlik düzenledi. TRT Belgesel televizyonunda canlı olarak yayınlanan ödül töreni, Rubato konseri ile açıldı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un katılımıyla gerçekleştirilen törenin açılışında konuşan TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı, belgesel yapım sürecinin bir iz sürme faaliyeti olduğunu ifade etti. Sobacı, her belgeselin kendine ait bir anlatım dili ve inşa yöntemleri olduğunu ekledi.

Belgeseller aracılığıyla tarihin, kültürün, bilimin, doğanın ve insanın dünyadaki izlerinin takip edildiğini vurgulayan Sobacı, “Dünyanın farklı coğrafyalarında yaşanan olayların mesafelerden bağımsız olduğunu görmekteyiz. Uzaklık dediğimiz şeylerin aslında bizi ne denli yakından ilgilendirdiğini yine belgesellerle anlayabiliriz. Bu nedenle festivalimizin temasını ‘Ne Kadar Uzak Olsa da Aslında Çok Yakın’ olarak belirledik.” dedi.

“Uluslararası kategoride 1417, ulusal profesyonel kategoride 93 belgesel film yarıştı”

Sobacı, TRT’nin 60. yılını geride bıraktığını ve 2009 yılından bu yana TRT Belgesel kanalında yüzlerce özel içerik ve yapım sergilediklerini, böylece belgeselin Türkiye’deki önemine katkıda bulunduklarını dile getirdi.

TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri’nin belgeselciliğe verdikleri önemin en önemli göstergelerinden biri olduğunun altını çizen Sobacı, bu yıl festivalin 100 farklı ülkeden 1651 başvuru aldığını belirtti. Uluslararası kategoride 1417, ulusal profesyonel kategoride ise 93 belgesel yarıştı. Ayrıca, ulusal öğrenci filmleri kategorisine 71 başvuru yapıldığı bilgisi verildi.

“Belgeseller, küresel meselelerin çözümüne ışık tutabilmeli”

Mehmet Zahid Sobacı, belgesel yayıncılığının motivasyon kaynaklarından birinin hakikat arayışı ve bunu paylaşma isteği olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

“Belgesellerin özel kılan yanlardan biri, küresel meselelerin çözümüne katkıda bulunmaları ve insanlığın ortak vicdanında farkındalık yaratmalarıdır. Halihazırda savaş, soykırım, yoksulluk gibi insani krizlerle boğuşan dünya, bir yandan da çarpıtılan hakikatlerle sınanmaktadır. Gazze, bu insani krizlerin en trajik örneklerinden biri olarak, tam 435 gündür İsrail’in zulmü altında inmektedir. Batılı ülkeler ise, insan hakları ve uluslararası hukuku savunma iddialarına karşın Gazzeli mazlumların acılarını görmezden geliyor.”

Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde zulmün yaşandığı her bölgede adaletin savunucusu olduğunu belirten Sobacı, TRT’nin insan hakları konusundaki çabalarını artırarak sürdüreceğini ifade etti. Sobacı, “Belgesel yapımlarımızla insanlığın hakikat arayışlarına katkıda bulunuyoruz.” diye ekledi.

Geçen aylarda yayınlanan “Kutsal İşgal” belgeseli ve festivalin açılış belgeseli olan “Gazze’yi Görüyorum”un, bu süreçteki hakikati ortaya koyma çabalarının yansıması olması önemle vurgulandı.

“Suriyeli mazlumlardan bir an olsun yüz çevirmeyen ülkemiz, insanlık tarihine adını altın harflerle yazdırmıştır”

Türkiye, yalnızca Filistin meselesinde değil, son dönemde yeniden gündeme gelen Suriye konusuyla da önemli bir duruş sergilemiştir. Sobacı, “Suriyeli mazlumlardan yüz çevirilmeyen bir 13 yıl, insanlık tarihine adını

TRT Belgesel Ödülleri: İnsanlık İçin Bir Ses!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hatay Net TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin