Antalya Diplomasi Forumu çerçevesinde düzenlenen “Terörizme Karşı Küresel İşbirliğini Yeniden Düşünmek” başlıklı panelde, günümüz terörle mücadele stratejileri ile yeni terör eğilimleri masaya yatırıldı.
Panele, Çad Dışişleri, Afrika Bütünleşmesi ve Yurtdışında Yaşayan Çadlılar Bakanı Abdoulaye Sabre Fadoul, Yemen Dışişleri ve Yurtdışında Yaşayan Yemenliler Bakanı Shaya Mohsin Al-Zindani, Uluslararası Terörizmle Mücadele Merkezi (ICCT) Araştırmacısı Alex Peter Schmid ve TERAM Başdanışmanı Serhat Erkmen katıldı.
Çadlı Bakan Fadoul, Afrika’nın terörden oldukça olumsuz etkilendiğini belirterek, “Son birkaç yıl içerisinde, özellikle 2010’dan itibaren, ülkemiz birçok Afrika ülkesi gibi çeşitli terör tehditleriyle karşı karşıya kaldı. Özellikle Çad bölgesinde büyük bir tehdit oluştu. Çad, Nijerya ve Kamerun olarak, Boko Haram adlı bir terör örgütünün hızla yükselişini gözlemledik ve bu durum şu ana kadar 75 bin ile 100 bin kişinin ölümüne neden oldu.” dedi.
Terörle mücadelede uluslararası işbirliğinin şart olduğunu belirten Fadoul, şu nitelikleri de vurguladı:
“Eğer uluslararası bir işbirliği gerçekleşecekse, bu devletlere askeri güçlendirme ve dayanışma sağlanmalı, aynı zamanda askeri eğitimler üzerinden de desteklenmelidir. Özellikle yeni teknolojilerin kullanımı büyük bir yardımcı olmaktadır.”
Bakan Fadoul, “Bir devlet, doğrudan terörden etkilenmiyorsa, başka bir ülkenin durumuyla ilgili olarak herhangi bir pozisyon almak istemiyor, bu nedenle dayanışmayı güçlendirmek ve arttırmak gerekiyor.” şeklinde konuştu.
“Terör artık tek bir ülkenin sorunu olmaktan çıkmıştır”
Yemenli Bakan Al-Zindani, terörün evrensel bir mesele haline geldiğine dikkat çekti. Terör konusuyla ilgili çok şeyin konuşulmasına rağmen, uygulamaya gelindiğinde durumun çok farklı olduğuna değindi.
Al-Zindani, terör örgütlerinin modern teknolojileri kullanma yeteneklerini de vurgulayarak, “SİHA ve İHA’larla donatıldılar. Uluslararası deniz havacılığı ve deniz yolcu gemileri için tehdit haline geldiler. Bu durum tek bir ülkenin sorunu olmaktan çok daha fazlasını ifade etmektedir.” ifadesinde bulundu.
ICCT Araştırmacısı Schmid, terörizmin 20 farklı türü olduğunu belirterek, “Yüzlerce terörist grup mevcuttur. Farklı nedenlere sahip olup farklı hedefler peşinde koşan organizasyonlarla karşı karşıyayız.” diye ekledi.
Devletlerin ahlaki duruşlarının önemine vurgu yapan Schmid, “Bu özellik, onları teröristlerden ayıran en temel unsurdur. Devletler, kriminal terör faaliyetlerine karışmaktan kaçınmalıdır. Aksi takdirde fark ortadan kalkar ve bu durum ciddi tehlikeler doğurur.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Terör faaliyetlerinin büyük ölçüde sosyal medyaya kaydığını belirten Schmid, “Artık terörist faaliyetlerin neredeyse yarısı bu platformlarda gerçekleşiyor. Bu, bir finansmana ihtiyaç duymaksızın da yayılma fırsatı tanıyor. İnsanlar burada her şeyi söyleyebiliyor. Bu özgürlük, ne yazık ki kötüye kullanılabiliyor.” ifadesini kullandı.
“Teknoloji terörizmi ucuz hale getiriyor”
TERAM Başdanışmanı Erkmen, jeopolitik gelişmelerin uluslararası sistemi nasıl değiştirdiğine odaklanarak, “Günümüzde çok taraflı bir dünya düzeninde güç mücadelesi yaşanıyor. Küresel ölçekte çeşitli bölgesel ortaklıkların oluşumu, yeni çatışma durumlarını ortaya çıkarıyor.” ifadelerini kullandı.
Ekonomik eşitsizliğin aşırı şiddet yanlısı grupları destekledi