Xinhua ajansının aktardığına göre, Güney Çin Üniversitesi’nden bilim insanları, nadir toprak mineral kaynaklarından belirli sayıda atom altı proton ve nötron barındıran yeni nüklit maddeleri elde etmeyi başardı.
Elde edilen yüksek saflıkta kurşun-212 ve bizmut-212 nüklitlerinin, meme, pankreas ve prostat kanserleri gibi çeşitli kanser türleri için geliştirilen “hedefe yönelik alfa radyonüklid tedavisi” (TAT) için oldukça etkili olabileceği ifade ediliyor.
Araştırmacılar, atom türlerinden bu nüklitleri halojenür ortamda ayırmak üzere düşük maliyetli ve etkili bir yöntem geliştirdiklerini de açıkladı. Bu yöntem, “silika destekli anyon reçinesi” kullanımı içeriyor.
Bunların yanı sıra, bu yeni buluşun geleneksel reçinelerden altı kat daha hızlı adsorpsiyon sağladığını ve kısa ömürlü nüklitlerin izole edilmesinde önemli etkilere sahip olduğunu vurgulayan araştırmacılar, gelişmenin Çin’de kritik tıbbi nüklitlerin üretiminde kendi kendine yeterlilik açısından büyük bir öneme sahip olduğunu dile getirdi.
Araştırma ekibi, kurşun-212 ve bizmut-212’nin yanı sıra radyum-228, toryum-228 ve radyum-224 nüklitlerinin ayrıştırılmasına yönelik çalışmalara da devam ettiklerini belirtti.