Milli şair Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı’nın yazarı olarak tanınırken, aramızdan ayrılışının üzerinden 88 yıl geçti.
1873 yılında İstanbul Fatih’te doğan Ersoy, Osmanlı Devleti’nin güçsüzleşmeye başladığı ve birçok acı olayın yaşandığı bir dönemde dünyaya geldi. Babası İpekli Mehmet Tahir Efendi’nin müderris olduğu Fatih Medresesi, annesi ise Emine Şerif Hanım’dır.
Henüz 4 yaşında Emir Buhari Mektebi’nde eğitime başlayan Ersoy, kısa bir süre sonra Fatih İlkokulu’na geçti ve burada ilkokul eğitimini tamamladı. 1882 yılında Fatih Merkez Rüştiyesi’ne devam etti.
Rüştiye Mektebi’nde 3 yıl eğitim aldıktan sonra Mülkiye Mektebi’ne geçmiştir.
Şiir Macerası 19 Yaşında Başladı
Babasının vefatı ve yaşadığı evin yangın nedeniyle kaybı, genç Ersoy’un hayatını zorlaştırdı. Eğitiminin ardından veteriner yüksekokuluna kaydolma kararı aldı ve çalışmak zorunda kaldı. Halkalı Ziraat ve Baytar Mektebi’ni başarıyla tamamlayan Ersoy, ardından Orman ve Ziraat Nezareti fen heyetinde müfettiş muavini olarak görev yapmaya başladı.
Mehmet Akif, 1894 yılında Tophane-i Amire veznedarının kızı İsmet Hanım ile evlenerek altı çocuk sahibi oldu; Cemile, Feride, Suad, İbrahim Naim, Emin ve Tahir adlarını verdiği çocukları dünyaya geldi.
19 yaşında ilk şiiri “Destur”u kaleme alan usta şairin eserleri, 1893 ve 1894 yıllarında Hazine-i Fünun dergisinde gazel şeklinde yayımlanmaya başladı. 1895 yılında ise “Kur’an ve Hitab” adlı şiiri Mektep Mecmuası’nda yer aldı.
1900’lü yılların başından itibaren “Sa’di” mahlası ile dergilere ve gazetelere şiirler gönderen Ersoy, 2. Meşrutiyet sonrası Sırat-ı Müstakim dergisinin başyazarı oldu. 24 Kasım 1908’de Darülfünun Edebiyat Şubesi’nde muallimlik görevine atandı.
Ersoy’un dergilerde yayımlanan ilk şiir kitabı “Birinci Safahat” 1911 yılının nisan ayında basıldı, ancak kitap dönemin Harbiye Nazırı Mahmud Şevket Paşa’yı eleştirdiği için kapatıldı.
“Safahat” Eserinde Şiirlerini Topladı
Şiirlerini “Safahat” adlı eserde toplayan Ersoy, 1911’de ilk kısmını tamamlayarak Osmanlı toplumunun meşrutiyet dönemini ele aldı. 1912’de yazdığı “Süleymaniye Kürsüsünde” adlı eseri, Osmanlı aydınlarını konu edinmiştir. 1913’te “Halkın Sesleri” adlı üçüncü bölümü, 1914’te ise “Fatih Kürsüsünde” eseri tamamlanmıştır.
Birinci Dünya Savaşı ile ilgili düşüncelerini 1917 yılında kaleme aldığı “Hatıralar”da paylaşan Ersoy, 1924’te “Asım” ve 1933’te “Gölgeler”i yayımladı. Ersoy, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesi için yazdığı “İstiklal Marşı”nı “Safahat”ta yer aldırmadı.
1917 yılında Arabistan’a gönderilen şair, 1918’de İstanbul’da Darul-Hikmet-i İslamiye Cemiyeti’nde başkatip olarak göreve başladı. “Asım’ın Nesli” şiirine 1919’da başlayan Ersoy, 1924 yılına kadar özgün eserler vermeye devam etti.
Anadolu’ya Vatan Mücadelesi İçin Gitti
Milli Mücadele’ye destek vermek için Anadolu’ya giden Mehmet Akif, izinsiz gitmesi nedeniyle görevinden alındı.