1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. İstihdam Stratejisi ile İşsizlik Oranı Düşüyor!

İstihdam Stratejisi ile İşsizlik Oranı Düşüyor!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda 2025 yılı bütçesine dair sunum gerçekleştirdi.

Bakan Işıkhan, ulusal düzeyde hazırladıkları İstihdam Stratejisi’nin yeni bir dönem için çalışma hayatının temellerini güçlendireceğini belirtti. Stratejiyle, dijital ve yeşil dönüşüm bağlamında iş gücü piyasasında beceri uyumunu sağlamak, eğitim ve istihdam arasındaki bağlantıyı kuvvetlendirmek, sosyal koruma sistemlerini yeniden yapılandırmak ve kırsal ekonomik çeşitliliği artırarak sürdürülebilir istihdam fırsatları yaratmayı planladıklarını söyledi.

İşsizlik oranlarının son 18 aydır tek hanelerde kaldığını ifade eden Işıkhan, “Önümüzdeki üç yıl içerisinde istihdamı yıllık ortalama 758 bin kişi artırmayı ve iş gücüne katılma oranları arttığı halde işsizlik oranını kalıcı olarak tek haneli seviyelerde tutmayı hedefliyoruz. Genç nüfusun istihdamı konusunda da kayda değer adımlar atıyoruz.” dedi.

Genç işsizlik oranının son beş yılda 8,6 puan azalarak Ekim ayı itibarıyla yüzde 16,6’ya düştüğünü belirten Işıkhan, “Ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin oranı da önemli ölçüde azalmaktadır. 2020 yılına göre 2,1 puanlık bir düşüşle yüzde 26,3 seviyesine gerileyen bu oran, gençlerimize daha fazla eğitim ve iş imkânı sunduğumuzun somut bir göstergesidir.” şeklinde konuştu.

Kadın istihdamını artırmaya yönelik önemli projelere imza attıklarını dile getiren Bakan Işıkhan, İş Pozitif Programı aracılığıyla 2024 yılında 750 bin kadının istihdama kazandırıldığını ifade etti.

İşgücü Uyum Programı vasıtasıyla, kadınlar, gençler, engelliler ve öğrencilerden oluşan 120 bin kişiyi istihdam etmeye teşvik ettiklerini açıklayan Işıkhan, Hane Bazlı İstihdam Destek Sistemi hedefleri doğrultusunda her ailede en az bir kişi istihdam etmeyi amaçladıklarını vurguladı.

Asgari Ücret

Bakan Işıkhan, asgari ücretin sosyal adalet ve ekonomik büyüme açısından önemli bir rol oynadığını ifade etti. Asgari ücretin hem işçiler hem de işverenler için dengeli bir şekilde belirlenmesi için çalışmalara devam ettiklerini kaydetti.

Gelecek yıl uygulanacak asgari ücreti belirlemek amacıyla Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ikinci toplantısının 16 Aralık’ta yapılacağını hatırlatan Işıkhan, “İşçilerimizin gelirini artırmak amacıyla başlattığımız Asgari Ücret Desteği ile yılın ilk 9 ayında 1,5 milyon iş yerine toplam 38 milyar lira destek sağladık. 2025 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlerken, çalışanlarımızın refahını artırmayı, işverenlerimizin rekabet gücünü korumayı amaçlıyoruz.” dedi.

Kamu görevlileri ve emeklilere 2025 yılı için yüzde 6+5 zam yapılmasının karara bağlandığını belirten Işıkhan, enflasyon farklarının yüksek olması halinde farkların maaşlara ekleneceğini ifade etti.

Belediye İşçilerinin Şikayetleri

Sendikal haklar ve çalışan hakları konularında Bakanlık olarak gerekli önlemleri aldıklarını belirten Işıkhan, 31 Mart 2024’teki yerel seçimler sonrası değişen belediye yönetimlerinden çeşitli şikayetlerin geldiğini aktardı. Yapılan incelemelerde, Van ve Iğdır belediyeleri gibi bazı belediyelere toplam 26 milyon lira idari para cezası kesildiğini söyledi.

Bu yıl başlarında belediyelerin toplam 96 milyar liralık prim borcu bulunduğunu, bu rakamın gün

İstihdam Stratejisi ile İşsizlik Oranı Düşüyor!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hatay Net TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin