Gürcistan parlamentosunun oluşturduğu 300 üyeli Seçim Kurulu, dün ülkenin 6. cumhurbaşkanı olarak Mikheil Kavelaşvili’yi seçti. Kavelaşvili, İmedi TV’ye verdiği röportajda Gürcistan-AB ilişkilerine dair görüşlerini paylaştı.
Kavelaşvili, Başbakan İrakli Kobakhidze’nin Gürcistan’ın AB’ye katılım müzakerelerinin dört yıllığına askıya alınmasıyla ilgili 28 Kasım’da başlayan ve hâlâ devam eden gösterilere de dikkat çekti.
Kobakhidze’nin aldığı kararı savunan Kavelaşvili, Tiflis hükümetinin Gürcistan’ın AB ile entegrasyonunu askıya almadığını, aksine sadece AB’den karşılıklı saygı beklediklerini ifade etti.
Kavelaşvili, AB’yi bazı kararları kabul ederek Tiflis yönetimine karşı çifte standart uygulamakla eleştirerek, “Avrupa Birliği’nden, karşılıklı saygı ve şeffaflığa dayalı bir yaklaşım talep ediyoruz.” dedi. Ayrıca, AB ile ilgili açıkça tanımlanmış uzun vadeli bir süreç planladıklarını belirtti.
Mikheil Kavelaşvili, Gürcistan’ın AB üyeliği arzusunu vurgulayarak, bu sürecin milli değerleri koruyarak gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi. Kavelaşvili, “Devletin beyan edilmiş iradesinden yanayız fakat bizim de ulusal çıkarlarımız var ve bunu korumaktan vazgeçmeyeceğiz.” diye konuştu.
Kavelaşvili, AB “gerçekten” hazır olduğunda Gürcistan’ın birliğe katılım müzakerelerine başlaması için Başbakan Kobakhidze’nin gerekli belgeleri imzalayacağını da kaydetti.
Daha önce 1992-2002 yılları arasında Gürcistan Milli Futbol Takımı formasını giymiş olan ve 2016 yılından beri milletvekilliği yapan Kavelaşvili, dün parlamentoda yapılan seçimlerle ülkenin 6. cumhurbaşkanı olmuştu. İktidardaki “Gürcü Hayali” partisinin tek aday olarak gösterdiği Kavelaşvili, seçimlerde başka bir rakip bulunmadan yarıştı.
Bu, Gürcistan tarihinde ilk kez cumhurbaşkanının 300 üyeli Seçim Kurulu tarafından seçilmesi anlamına geliyor.
Cumhurbaşkanı Zurabişvili’den eleştiri
Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada hükümeti tek partili bir yönetim kurmakla suçladı. Tek adayla gerçekleştirilen seçimlerin demokrasiye aykırı olduğunu belirtti.
Zurabişvili, ayrıca bu seçimlerin meşru olmadığını savunarak, “Hiçbir yere gitmiyorum, makamı kimseye bırakmayacağım. Buradayım ve burada olacağım.” ifadelerini kullandı.
Zurabişvili’nin açıklamalarına, Gürcistan Parlamentosu Başkanı Şalva Papuaşvili eleştiride bulundu. Papuaşvili, yeni cumhurbaşkanının yemin töreninin 29 Aralık’ta yapılacağını duyurdu ve Zurabişvili’nin anayasa ihlali suçlamasıyla 29 Aralık’ta görevden ayrılması gerektiğini söyledi.
Salome Zurabişvili, 28 Kasım 2018’de Gürcistan’ın 5. ve ilk kadın cumhurbaşkanı olarak göreve başlamıştı.
Ayrıca, dün parlamentonun önünde seçime karşı protesto gösterileri de düzenlenmişti.