Fransız aşırı sağcı siyasetçi Marine Le Pen’in yolsuzluk nedeniyle suçlu bulunmasının ardından, çeşitli sol ve çevreci grupların çağrısıyla Paris de dahil olmak üzere 40 farklı şehirde, hukuk devletini ve demokrasiyi savunmak amacıyla protesto gösterileri düzenlendi.
Fransa’da yolsuzluktan yargılanan Le Pen hakkındaki kararın ardından “hukuk devletine yönelik tehditler” protesto edildi
⬛️ Farklı sol ve çevreci örgütlerin çağrısıyla, Paris dahil 40 kentte hukuk devletini ve demokrasiyi savunmak amacıyla gösteriler düzenlendi
⬛️ Göstericiler,… pic.twitter.com/tbk2nbpCZO
— Anadolu Ajansı (@anadoluajansi) April 12, 2025
Paris’teki ünlü Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan eylemciler, hukukun üstünlüğüne yönelik tehditleri ve azınlıklara karşı ayrımcılığı protesto ettiklerini ifade etti.
Göstericiler, Le Pen’in yargılandığı davayla ilgili çıkan mahkeme kararının ardından, yargı makamlarına yapılan saldırılara tepki gösterdi.
“Hukuk devletime dokunma”, “Hukuk devletini tehdit etmek demek, demokrasiyi tehdit etmek demektir”, “Seçmenleri kandırabilirsin, ama bir yargıcı kandıramazsın” ve “Demokrasi tehlikede, harekete geçelim” yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, coşkuyla şarkılar söyleyip dans etti.
“Yargıçların kanunu uyguladığını düşünüyorum”
Göstericilerden Florence, yaptığı açıklamada, uzun zamandır tehdit altında olan demokrasiyi savunmak için buraya geldiğini belirtti.
Le Pen’in yargılandığı davaya ilişkin olarak karar veren yargıçlar hakkında da konuşan Florence, “Onlar işini yaptı. Mahkeme değilim ama yargıçların kanunu uyguladıklarını düşünüyorum. Kararın siyasi bir yanı yok” dedi.
Florence, mahkeme kararını sorgulamak için bir neden görmediğini ve Le Pen’in yargılandığı davada söz konusu yaklaşık 4 milyon avroluk meblağı iade etmesi gerektiğini kaydetti.
“Daha önce yargıçlara yönelik böyle bir tehdidi hatırlamıyorum”
42 yaşındaki Manuel ise “Bir vatandaş olarak buraya geldim çünkü harekete geçmemiz gereken bir dönemdeyiz ve önemli sorunlar yaşanıyor.” diyerek hislerini ifade etti.
Le Pen’in ceza almasının ardından Fransa’da yargı makamının sorgulandığına dikkat çeken Manuel, görevini yerine getiren yargıçların “siyasi kararlar” aldığına dair ifadelerin, demokrasinin temeli olan adalete açık bir saldırı olduğunu savundu.