İstanbul’da ikamet eden 52 yaşındaki Melek Genç, yaklaşık on yıl önce fibromiyalji teşhisi aldı. İlk olarak yorgunluk, kas ve eklem ağrılarıyla başlayan belirtileri, zamanla migren ataklarına dönüştü. Yıllar süren baş dönmesi, mide bulantısı ve istifra gibi sorunlar, Melek Genç’in yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiledi. En sonunda vestibüler migren tanısı alan Genç, farklı alanlarda (kulak burun boğaz ve nöroloji gibi) birçok tedavi denemesine rağmen etkili bir sonuca ulaşamadı. Ancak, Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nde Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Sena Tolu ile tanıştığında nöral terapi tedavisine başladı. Uygulanan bütüncül tedavi sayesinde bir yıldır atak yaşamayan Genç, “Artık sabahları ağrısız uyanabiliyorum” açıklamasında bulundu.
AĞRI HAYATLARIN MERKEZİNE OTURUYOR
Doç. Dr. Tolu, fibromiyaljinin günümüzün en yaygın kronik hastalıklarından biri olduğunu belirterek, bu durumun beynin ağrı algısındaki anormalliklerden kaynaklandığını ifade etti. Yaygın kas ve eklem ağrıları, aşırı yorgunluk, uyku problemleri, baş ağrısı ve konsantrasyon sorunları gibi semptomlarla seyrettiğini dile getiren Tolu, “Hastaların yaşam kalitesi büyük ölçüde etkileniyor. Melek Hanım bize geldiğinde çaresiz ve umutsuzdu. Denemediği tedavi kalmamıştı. Ağrıları, zamanla vertigo ve migrene dönüştüğü için yaşamı tümüyle olumsuz etkilenmişti. Bazen sabahlara kadar acil servislerde kaldığını anlattı” diye konuştu.
KİŞİYE ÖZEL TEDAVİ ŞART
Nöral terapi uygulaması ile hızla olumlu sonuç aldıklarını açıklayan Doç. Dr. Tolu, “İkinci seanstan itibaren tüm belirtilerinde belirgin bir azalma gözlemledik. Uyku problemleri, şiddetli baş ve sırt ağrıları, yorgunluk gibi şikayetler geriledi. İlk başta sık uyguladığımız bu yöntemi şu anda aylık seanslarla sürdürüyoruz. Hasta, daha önce ağrıları nedeniyle yurt dışı planlarını ertelemek zorunda kalmıştı. Artık bu planlarını gönül rahatlığıyla yapabiliyor” şeklinde belirtti.
“BU HASTALIK ÇARESİZ DEĞİL”
Doç. Dr. Sena Tolu, fibromiyaljinin umutsuzluk ile değil, doğru yaklaşımla ele alınması gerektiğine dikkat çekerek, “Bu hastalık çaresiz değil. Önemli olan, tedavinin kişiye özel bir şekilde planlanmasıdır. İyi bir fizik muayene, detaylı hasta öyküsü ve geçmişteki tedavilerin değerlendirilmesi bu süreçte büyük önem taşır. Nöral terapi ve benzeri alternatif yöntemleri doğru kişilere uygun bir şekilde uyguladığımızda çok olumlu sonuçlar alabiliyoruz” dedi.
YILLARCA ATAKLARLA YAŞADI, HAYATTAN KOPTU
Migren ve vertigo ataklarının hayatını durma noktasına getirdiğini dile getiren Melek Genç, “Fibromiyalji tanısından sonra hastalığı pek bilmediğim için sadece ağrılarım mevcuttu. Zamanla bu durum migren ataklarına dönüştü.