BBC Arapça Muhabiri Feras Kilani, Suriyelilerin gözaltına alınıp, işkencelere tabi tutulduğu Esad rejiminin gizli bir karargahına girdi. Bu mekan, dışarıdan sadece birkaç kişinin erişim sağlayabildiği karanlık bir dünya.
Suriye Devlet Güvenlik biriminin merkezi olan karargahın bodrum katında, ülkenin acımasız lider kadrosunu yıllarca iktidarda tutan gizli istihbarat ağının korkutucu bir yansımasını gördük.
IŞIKSIZ, KÜÇÜK HÜCRELER
Gözaltına alınanların tutulduğu, kalın çelik kapılarla kaplanan bir dizi küçük hücre mevcut. Bu hücrelere giren tek ışık, duvarların üst kısmındaki ızgaralardan geçebilen güneş ışınlarıydı.
Gözaltındaki bireyler, sorgulama ve işkence sürecine maruz kalırken bu hücrelerde aylarca kalabiliyor.
İstihbarat karargahı, Şam’ın merkezi Kafr Sousa mahallesinde, cadde seviyesinin biraz altında yer alıyor. Her gün binlerce sıradan Suriyeli, sıradan yaşamlarını bu karanlık mekanın yanı başında sürdürüyordu.
DOSYA YIĞINLARI DİKKAT ÇEKTİ
Koridorlarda, devrik başkanın yıpranmış fotoğraflarıyla birlikte, ülkenin istihbarat teşkilatlarının milyonlarca kişiyi izlemek için kullandığı dosyalar görüldü.
Gözaltına alınanlar burada geçici olarak tutulduktan sonra, başkent dışındaki daha uzun dönemli gözetim merkezlerine, örneğin Saydnaya Hapishanesi’ne naklediliyordu.
Bu, Esad yönetiminin sürdürdüğü geniş çaplı gözaltı ve işkence ağına dair yalnızca bir kesit.
Bağımsız gözlem grubu Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), 2001 yılındaki isyandan bu yana, Temmuz ayına kadar ülkedeki hapishanelerde 15.102 işkence sonucu ölüm kaydedildiğini bildirdi.
Kuruluş, Ağustos ayındaki raporunda ise 130 binden fazla kişinin tutuklandığını ya da zorla gözaltında tutulduğunu tahmin etti.
Uluslararası Af Örgütü, eski Suriye hükümetinin on yıllar boyunca muhalefeti bastırmak için işkence ve zorla kaybettirme yöntemlerine başvurduğunu belirtirken, Suriye istihbaratını “hesap sorulamaz” olarak tanımlıyor.
Devlet Güvenlik karargahından birkaç yüz metre ileride, genel istihbaratın diğer bir merkezi bulunmakta. Esad yönetimi karşıtları, bu kurumun günlük yaşamın her ayrıntısı için casusluk yapma işlevi gördüğünü iddia ediyor.
İçeri girdiğimizde bir bilgisayar odasıyla karşılaşıyoruz. Duvarlar ve zemin beyaz ve raflar üzerinde sıralı veri depolama cihazları dikkatle çalışıyor.
Şam’ın pek çok yerinde elektrik kesintisi yaşanırken, bu tesis o kadar kritik görülüyor ki, kendi elektrik kaynağına sahip.
Dijital sistemlerin yanı sıra büyük bir kağıt belgeler yığını da mevcut. Tüm belgeler son derece sağlam görünüyor.