1. Haberler
  2. SİYASET
  3. Eğitim ve Barış: Antalya’da Global Sohbet!

Eğitim ve Barış: Antalya’da Global Sohbet!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Antalya Diplomasi Forumu çerçevesinde düzenlenen “Ayrışan Dünyada Geleceği İnşa Etmek: Eğitimin Dönüştürücü Gücü” başlıklı yüksek seviyeli oturumda, eğitim konuları üzerinde duruldu. Kriz bölgelerindeki eğitim erişimi, kız çocuklarının eğitimi, insan sermayesine yapılan yatırımların önemi ve eğitimin barış inşasındaki rolü bu oturumda ele alındı.

NEST Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen forumda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Meryem Navaz Şerif, Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Mahmut Mustafa Özdil, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı Başkanı Prof. Dr. Jeffrey Sachs ve UNICEF Eğitim ve Ergen Gelişimi Küresel Direktörü Pia Rebello Britto yer aldı.

Panelde konuşan Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şerif, katılımcılar arasında yer almaktan onur duyduğunu ifade ederek, daveti için Emine Erdoğan’a teşekkür etti. Eğitimin toplumsal önemine işaret eden Şerif, Pakistan’ın eski başbakanlarından babası Navaz Şerif ile Başbakanı Şahbaz Şerif’in ekonomik kalkınma, altyapı, sağlık ve eğitim alanındaki başarılarını örnek gösterdi. Pencap’ta yürütülen eğitim reformları hakkında bilgi paylaşan Şerif, her çocuğun sosyoekonomik durumuna bakılmaksızın eğitim fırsatına sahip olması gerektiğini vurguladı ve yetersiz beslenmeyle mücadele için uygulanan projeleri anlattı.

Şerif, ayrıca “Pakistan’ın ilk internet şehrini” inşa ettiklerini ve Pencap’ta özel bir yapay zeka üniversitesi kurduklarını aktardı. Filistinli annelerden Sudanlı mültecilere, Kaşmirli çocuklardan Afgan kızlarına kadar çeşitli krizlerin insanlığın ortak vicdanını zorladığını belirten Şerif, Türkiye’nin merhametini ve diplomatik saygınlığını öne çıkararak, bu konularda öncü rol üstlendiğini ifade etti.

Panelde, kız çocuklarının eğitimine yönelik küresel taahhütlerde bulunulması gerektiğini ve bu doğrultuda bir sözleşme oluşturma çağrısında bulundu.

BM SDSN Başkanı Prof. Dr. Sachs da Emine Erdoğan’a liderliği için teşekkür ederek, yoksulluk ve savaşlarla mücadele eden milyonlarca çocuğun eğitim fırsatına erişemediğini vurguladı. Eğitimde atılacak adımların, maliyet değil, alçakgönüllülük ve nezaket gerektirdiğini kaydetti. “Dünyadaki en yüksek yatırım getirisi, bir çocuğa sağlıklı ve uygun bir eğitim sunmaktır” diyerek, bu yatırımlarla çocukların gelecekteki kazançlarının katbekat artacağını belirtti.

Sachs, insan sermayesinin toplumların sahip olabileceği en büyük değer olduğunu ifade ederken, yoksul ülkelerde eğitim finansmanı için işlevsel yapılar oluşturulabileceğine dikkat çekti.

UNICEF Eğitim ve Ergen Gelişimi Küresel Direktörü Britto, Emine Erdoğan’ın eğitim konusundaki tutumundan etkilendiğini belirtti. Eğitim ve öğrenmenin sadece zihinle değil, aynı zamanda kalple de ilgili olduğunu vurguladı. Britto, dünya genelinde 250 milyon çocuğun okuldan uzak kaldığını ve iklim değişikliği nedeniyle önemli öğrenme kesintilerinin yaşandığını belirtti.

Brittto, öğrenme ihtiyaçları olan çocuklar için ders kitaplarının yapay zeka kullanılarak dönüştürülmesi konusundaki çalışmalardan heyecan duyduklarını ifade etti. Ayrıca, kız çocuklarının eğitimi gündemine liderlik eden herkesi tebrik etti.

Eğitim ve Barış: Antalya’da Global Sohbet!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hatay Net TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin