Samsun’da “Sağlıkta Doğanın Gücü: Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Paneli” başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen bu panelde, alanında uzman akademisyenler, tıbbi ve aromatik bitkilerin sağlık üzerindeki faydaları ve bu bitkilerin kullanımlarına dair kapsamlı bir bilgi paylaşımında bulundu. Katılımcılar, bu bitkilerin potansiyeli hakkında detaylı bilgiler edindi.
Panelde, Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Necmi Çamaş, tıbbi ve aromatik bitkilerin ekonomik önemine dikkat çekerek, “2050’de bu ürünlerin dünya ekonomisindeki döngü değerinin 5 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Samsun, yalnızca yaş sebze ve meyve üretimi değil, aynı zamanda tıbbi ve aromatik bitkiler için de önemli bir potansiyele sahip. Pandemi süreciyle birlikte doğal bitkilere olan ilginin arttığını ve bu konuda bilgilendirici bir panel düzenlemenin son derece faydalı olacağını düşünüyoruz. Samsun’un bu konuda sahip olduğu değerlerin akademisyenler tarafından bilindiğini, ancak toplumun genelinde yeterince farkındalık olmadığını üzülerek görmekteyiz. Bu etkinliğin, yerel potansiyeli daha iyi anlamamıza yardımcı olacağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özcan ise, Türkiye’nin ekolojik çeşitlilik açısından zengin olduğunu ancak markalaşmada sorun yaşadığını belirtti. Özcan, “Ülkemiz, ekolojik zenginliği ile her alanda faaliyet gösterebilecek bir ülke olarak algılanıyor. Ancak bunun doğru değerlendirilmesi gerekiyor. Hammadde üretiminde bir sıkıntı yok ama önemli olan, bu ürünlerin pazara nasıl sunulduğu ve hangi değere dönüştüğüdür. Samsun’un marka olma yolunda önemli adımlara ihtiyacı var. Farklılıkların markalaşması için gerekli düzenlemeleri yapmalıyız.” dedi.
Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam ise, il genelinde 1,500 ailenin tıbbi ve aromatik bitki üretimiyle geçimini sağladığını vurguladı. Sağlam, “İlimizde tıbbi ve aromatik bitki kullanımı gün geçtikçe artıyor. Defne, salep, nane ve kekik gibi ürünler yetiştiriliyor. Tıbbi aromatik ürünlerin kaliteli bir şekilde yetiştirilmesi için deniz seviyesinden yüksekte olmalarının sağlanması gerekiyor. İl genelinde toplamda 4 bin 150 dekar alanda tıbbi ve aromatik bitki üretimimiz mevcut.” şeklinde bilgi verdi.
Panelde ayrıca Prof. Dr. Ömer Çalışkan salep konusu, Prof. Dr. Selim Aytaç kenevir, Prof. Dr. Şahane Funda Arslanoğlu ise Samsun’da yetiştirilen tıbbi ve aromatik bitkiler üzerine sunumlar gerçekleştirdi. Hicran Çıkış Kanca, SBB’nin tıbbi bitki çalışmaları hakkında bilgi verirken, Dr. Oğuzhan Yücel tesislerdeki girişimcilik konusuna değindi.
SBB Sanat Merkezi Küçük Salon’da düzenlenen panelin sonunda katılımcılar, uzman akademisyenlerle etkileşimde bulunarak tıbbi ve aromatik bitkiler üzerine daha fazla bilgi sahibi olma fırsatı buldu.