Böbrek ve üreter taşlarının sıklıkla ağır ağrılara yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunan Üroloji Uzmanı Dr. Mustafa Eren, bu hastalık hakkında önemli bilgiler paylaştı. Dr. Eren, bazı durumlarda hastalığın belirti vermeden ilerleyebileceğine dikkat çekerek, bu tür vakaların en riskli olanlar arasında bulunduğunu vurguladı. Düzenli kontrollerin ve uzman görüşlerine uyulmasının hayati bir öneme sahip olduğunu ifade etti.
“TEDAVİMİZİN ŞEKLİNİ DEĞİŞTİREN TAŞIN YERİ VE BOYUTUDUR”
Taş ağrısının genellikle çok şiddetli olduğuna dikkat çeken Dr. Eren, böbrek taşlarının bulundukları konum ve boyutuna bağlı olarak ağrı belirtilerinin farklılık gösterdiğini belirtti. “Böbrekten çıktıktan sonra hastalarda bulantı, kusma ve şiddetli ağrı gibi belirtiler görülebilir. Bazı hastalar ateşlenebilirken, kanama gibi belirtiler de oluşabilir. Ancak, her zaman ağrı görülmeyebilir. Eğer böbrek içinde büyük bir taş varsa, hastalar hiçbir belirti göstermeyebilir ve bu durum böbrek fonksiyonlarında kalıcı hasara yol açabilir” dedi.
TAŞ DÜŞER Mİ?
Dr. Eren, hastaların taşın yerinin sağda veya solda olmasına bağlı olarak ağrı veya idrarda kanama şikayetiyle başvurduklarını belirtti. Yapılan kan ve idrar testleri ile ultrason ve tomografi gibi tetkiklerin ardından hastalara uygun tedavi yöntemlerinin uygulanabileceğini belirtti. Bu tedavilerin endoskopik, dışarıdan kırma ya da açık cerrahi ile yapılabileceğini ifade etti. Medikal tedavi ile taş düşürme yöntemlerinin de değerlendirilebileceğini vurguladı.
Taşın bulunduğu yerin ve boyutunun, düşüp düşmemesi üzerinde etkili olduğunu belirten Dr. Eren, “Hastaların hekimlerine güvenmeleri ve önerilen tedavi yöntemlerine uymaları önemlidir. Bazen taşın düşmesi mümkündür, ancak ağır enfeksiyon gibi durumlarda acil müdahale gerekebilir. Hastanemizde bu tür rahatsızlıklar için gerekli donanım ve teknik cihazlar mevcuttur. Başvuran hastalara her türlü tedavi uygulanmaktadır” şeklinde açıklamalarda bulundu.
(İHA)