Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamaya göre, ABD Başkanı Joe Biden, federal hükümetin finansmanını 14 Mart’a kadar sağlamayı öngören geçici bütçe tasarısını imzalayarak yasalaştırdı.
Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasında ciddi tartışmalara yol açan ve hükümetin kapanmasına saatler kala Temsilciler Meclisi ve Senato’da onaylanan tasarının imzalanması, muhtemel bir bütçe krizinin son anda önlenmesini sağladı.
Trump’ın muhalefeti bütçe müzakerelerini zorlaştırdı
ABD Kongresi, 1 Ekim’de başlayıp 30 Eylül’de sona erecek olan 2025 mali yılı için hükümetin finansman yetersizliği nedeniyle yaşanabilecek kapanmayı önlemek amacıyla ilk geçici bütçe tasarısını eylül ayında onaylamıştı.
Başkan Biden’ın imzaladığı geçici bütçe ile hükümete 20 Aralık’a kadar finansman sağlanması planlandı.
Sürecin ilerleyen günlerinde, Cumhuriyetçiler ve Demokratlar, hükümin 14 Mart’a kadar finansmanının sağlanmasına yönelik bütçe tasarısı üzerinde anlaşmaya varmıştı. Ancak, Trump, uzlaşılan geçici bütçe tasarısını “saçma ve aşırı pahalı” olarak nitelendirerek karşı çıkmış ve Kongre üyelerini tasarıyı reddetmeye çağırmıştı.
Tasarıya yönelik ilk eleştirilerden biri de, Trump’ın Hükümet Verimliliği Departmanı’na liderlik etmesi için atadığı Elon Musk’tan gelmişti. Musk, “Trump’ın göreve başlayacağı 20 Ocak’a kadar Kongreden hiçbir yasa tasarısının geçmemesi gerektiği” yorumunda bulunmuştu.
Trump’ın desteklediği geçici bütçe tasarısı, Temsilciler Meclisi’nden geçemedi
Trump’ın muhalefeti üzerine gerçekleştiren bütçe müzakereleri sırasında, hükümete mart ayına kadar finansman sağlanmasını ve borçlanma limitinin 2 yıl süreyle askıya alınmasını öngören tasarı oylamaya sunuldu. Ancak, Trump’ın desteklediği bu tasarı, perşembe akşamı ABD Temsilciler Meclisi’nde reddedildi. Bu gelişme, tasarının hem Demokratlar hem de bazı Cumhuriyetçiler tarafından kabul görmemesiyle gerçekleşti.
Federal hükümetin kapanmasının anlamı
Amerikan yasalarına göre, Kongre her yıl 1 Ekim’de başlayıp 30 Eylül’de sona eren mali yılın bütçesini zamanında onaylayamazsa, bu sürenin geçici bütçelerle kapatılması gerekmektedir.
Bütçenin onaylanamadığı dönemlerde harcama yetkisini kaybeden federal hükümet, hayati hizmetler hariç tüm faaliyetlerine ara vermek zorunda kalır. Bu süreçte hayati olmayan hizmetlerde görevli kamu çalışanları zorunlu izne çıkarılırken, ABD ordusu, istihbarat kurumları, kamu hastanelerinde çalışan doktorlar ve hemşireler, havaalanları ve hapishanelerdeki güvenlik görevlileri gibi hayati personel görevlerine devam etmektedir.
“Hayati personel” kategorisindeki bu çalışanlar, kapanma dönemlerindeki maaşlarını genellikle Kongre yeni bir bütçe geçtiğinde alabilmektedir.