Uraloğlu, yazılı açıklamasında havaalanları ve çevresinde meydana gelebilecek yangın ile acil durumlara müdahale eden ARFF ekiplerinin, olası olumsuzluklarda maddi ve manevi kayıpların önüne geçmede kritik bir rol üstlendiğini ifade etti.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren ARFF memurlarının, Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) standartlarına uygun olarak eğitim aldığını belirten Uraloğlu, ekiplerin yaşanabilecek olumsuz durumlar için düzenli olarak gerçekleştirilen senaryo tabanlı tatbikatlarda, teorik bilgilerini pratikte uygulayarak her türlü duruma 7/24 hazırlıklı duruma geldiklerini vurguladı.
Uraloğlu, ARFF ekiplerinin DHMİ tarafından işletilen havaalanlarında yalnızca uçak kazalarına değil, aynı zamanda pistte meydana gelen yakıt dökülmesi, ot ve elektrik yangını ile doğal afetler gibi acil durumlara da etkin bir şekilde müdahalede bulunduğunu dile getirerek, “ARFF ekiplerimiz 2024 yılında Türkiye genelindeki havaalanlarında toplam 481 acil duruma müdahale etti. Bu operasyonlar sayesinde yaralanma veya can kaybı yaşanmasının önüne geçilmiş oldu.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
1895 ARFF personeli ve 460 araçlık filo
DHMİ’nin ARFF hizmetlerinde ortaya koyduğu uzman personel kadrosu ve modern araç filosuyla dünya çapında dikkat çektiğini ifade eden Uraloğlu, “Uçuş güvenliğini artırmak için sürdürdüğümüz çalışmalar sayesinde ARFF filomuzun araç sayısını ve teknolojisini geliştirdik. 2002 yılında 165 olan yangınla mücadele aracı sayısını, 2024 yılı itibarıyla 460’a ulaştırmayı başardık. ARFF memuru sayısını ise 750’den 1895’e çıkardık.” açıklamasında bulundu.
Bakan Uraloğlu, ARFF ekiplerinin araç filosuna yönelik gerçekleştirdikleri önemli iyileştirmelere de dikkat çekerek, şu bilgileri paylaştı:
“Son yıllarda bu alanda önemli yatırım yapıldı. Ülkemizde teknoloji açısından en güncel ürünlerle donatılmış kurtarma ve yangın söndürme araçlarıyla oluşturulmuş güçlü bir filo meydana getirildi. Filomuzda uçuş ve yangın güvenliğinde kullanılmak üzere 8×8 su-köpük-kuru kimyevi toz sistemli yangın söndürme araçları, 6×6 su köpük sistemli yangın söndürme araçları, ani müdahale araçları, kurtarma araçları, su ve karada hareket edebilen amfibik kurtarma araçları, arazözler, pist köpükleme araçları ve merdivenli yangın söndürme araçları bulunmaktadır.”
Yangınlara karşı tatbikatlarla hazırlanılıyor
Havalimanlarında görevli ARFF personelinin uçak kaza kırımları ve bina yangınlarına karşı hazırlıklı olabilmeleri için, Erzincan Havalimanı’nda simüle edilen eğitimler dışında, her havalimanında yılda en az bir kez ateşli yangın ve dar katılımlı acil durum tatbikatları gerçekleştirildiğini aktaran Uraloğlu, yılda en az iki kez masaüstü tatbikatı ve her iki yılda bir de geniş katılımlı acil durum tatbikatının düzenlendiğini belirtti.