Macaristan İçişleri Bakanı Sandor Pinter ile AB Komisyonu’nun iç ilişkiler ve göçten sorumlu üyesi Brunner, AB ülkelerinin adalet ve içişleri bakanlarının Brüksel’deki toplantısının ardından düzenledikleri basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundular.
“ŞU AN MÜMKÜN DEĞİL”
Brunner, Suriye’deki durumun “oldukça değişken” olduğunu vurgulayarak, mevcut şartlar altında AB ülkelerinde yaşayan Suriyeli mültecilere zorla geri dönüş uygulamasının “şu an mümkün olmadığını” dile getirdi.
“İLK ADIM GÖNÜLLÜLÜK”
Suriye ve çevresindeki sınır bölgelerindeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Brunner, devamında şunları kaydetti:
“Mevcut durumda hem fırsatlar hem de riskler mevcut. Şu ana kadar iktidarın değişimi nispeten barışçıl gerçekleşmiş olsa da yeni aktörlerin tutumları hakkında çok az bilgi sahibiyiz. Dolayısıyla, bu durumun üye ülkelerde yaşayan Suriyeliler için ne anlama geldiği konusunda somut sonuçlar çıkarmak oldukça güç. Tüm Avrupa’daki Suriyeli diaspora arasında bazı kutlamalar gözlemleniyor. Bu, ilk olarak gönüllü geri dönüşlere odaklanmamız gerektiği anlamına geliyor. Bu yaklaşım, birçok Suriyeli için çekici olabilir; fakat zorunlu geri dönüşlerin şu aşamada mümkün olmadığını yinelemek isterim.”
“HENÜZ ÇOK ERKEN”
Zorunlu geri dönüşlerle alakalı olarak dikkatli olunması gerekliliğinin altını çizen Brunner, “Durumun nasıl gelişeceğini ve yeni hükümet veya liderlerin önümüzdeki günler, haftalar ve aylarda ne yapacaklarını henüz bilmiyoruz. Bu sebeple bu konuda kesin bir karar vermek için erken” şeklinde bir değerlendirmede bulundu.
Yurtlarına geri dönmek isteyen Suriyelilere mali teşvik sağlanıp sağlanamayacağına yönelik bir soruya Brunner, “Cevabım evet. Gönüllü geri dönüşleri desteklemeliyiz. Para konusuna gelince, buna da cevabım evet” şeklinde yanıt verdi.
Esed rejiminin devrilmesi sonrası Avrupa’da “Suriyelilerin geri gönderilmesi” tartışmaları gündeme geldi. Birçok Avrupa ülkesi, AB üyeleri dahil olmak üzere, sığınma uygulamalarını gözden geçireceklerini ve Suriyelilerin sığınma başvurularını askıya alma yönünde adımlar atmayı düşündüklerini duyurmuştu.
Kaynak: AA