Bolat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son zamanlarda artan ticaret diplomasisi ve ülkeler arası ilişkiler hakkında değerlendirmelerde bulundu.
ABD Başkanı Trump’ın ekonomi ve dış ticaret politikalarında içe dönük bir yaklaşıma yöneleceğini hatırlatan Bolat, Trump’ın başkanlık görevine başlamasıyla birlikte ülkenin dış ticaret açığının yüksek olduğu Meksika, Kanada gibi komşu ülkelerin yanı sıra Avrupa Birliği ve Çin gibi büyük ekonomilere yönelik ek gümrük vergisi artışları açıkladığını belirtti.
Bolat, ek gümrük vergisi artışlarına karşı Çin ve bazı ülkelerin kimi “misilleme” açıklamalarında bulunduğunu dile getirerek, ABD’nin 2 Nisan’da genel olarak gümrük vergisi artışı ilan etmesinin küresel piyasalarda olumsuz etkiler yarattığına dikkat çekti.
Küresel emtia piyasalarında özellikle petrol fiyatlarının belirgin şekilde düştüğüne vurgu yapan Bolat, söz konusu durumu şu şekilde değerlendirdi: “Çok hareketli bir dönem içerisindeyiz. Panik yapmaya gerek yok, soğukkanlı bir şekilde hareket etmeliyiz. Bu konularda yoğun bir çalışmanın içindeyiz ve bir çalışma grubu oluşturduk. Diğer bakanlıklarımızdan da katılımcılar var. Bugün (11 Nisan) Ankara’da bu çalışma grubunun önemli bir toplantısı yapılacak. ABD’nin yeni dış ticaret politikası ve uyguladığı ek gümrük vergilerinin Türkiye’nin dış ticaretine, hem ABD ile ikili ilişkilerde hem de diğer pazarlarda ürün, sektör ve genel ticaret bağlamında olası etkilerini incelemekteyiz.”
“Resmi mektup gönderiyorum”
Bolat, bu konuda atılacak adımların hazır olduğunu belirterek, “ABD Ticaret Bakan Yardımcısı ile bakan yardımcıları düzeyinde temaslarımız gerçekleşti. ABD Ticaret Bakanı’na da resmi bir mektup göndereceğim ve müzakereler talep ediyoruz. ABD tarafı da bu yeni politikalar hakkında ‘Ülkelerle müzakereye açığız’ mesajını verdi.” dedi.
Türkiye’nin ABD ile olan dış ticaret hacmini hatırlatan Bolat, şu bilgileri verdi: “ABD’nin Türkiye’ye olan doğrudan yatırımları yaklaşık 15,5 milyar dolar, bizim de ABD’ye 11 milyar dolara yakın yatırımlarımız mevcut. Ayrıca, her yıl 1,3 milyon Amerikalı turist Türkiye’ye gelmektedir. Öncelikli hedefimiz, Türkiye-ABD ekonomik ilişkilerinin bu süreçte zarar görmeden devam etmesini sağlamak. İkinci hedefimiz ise bu ilişkileri daha yüksek rakamlara ulaştırmak. Ortamda belirsizlikler çok fazla. Sabah farklı, akşam ise farklı gelişmeler yaşanabiliyor. Bu nedenle dikkatli ve hazırlıklı olmalı, çalışma gruplarımızı sürekli güncelleyerek etki analizleri yapmalıyız.”
Japonya ziyaretinin yeni yatırım ve ticaret fırsatları oluşturması bekleniyor
Bolat, Japonya’nın dünya ticareti ve ekonomisindeki önemine değinerek, EXPO 2025 Osaka’nın hazırlıklarının tamamlandığını ve etkinliğin 13 Nisan’da başlayacağını aktardı.
Türkiye’nin etkinlikte temsil edileceğini belirten Bolat, “Türkiye’nin milli günü 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı burada kutlayacağız. Bu anlamda kültürel, sanatsal, ticaret ve turizm etkinlikleri düzenlenecek. Ayrıca Tokyo’da Japon hükümet yetkilileri ve iş temsilcileriyle de görüşmelerimiz ve iş, yatırım forumu toplantılarımız olacak.” ifadelerini kullandı.
Bolat, Japonya’nın Türkiye açısından stratejik öneme sahip olduğunu vurgulayarak, şu noktaları ekledi: “Japonya’nın Türkiye’de yaklaşık 3 milyar dolar büyüklüğünde yatırımları mevcut ve bu rakamın daha da artmasını bekliyoruz. Geçtiğimiz yıl itibarıyla ticaret hacmimiz 5,4 milyar dolara ulaştı. Ticaretin dengeli ve her iki ülke için de verimli olabilmesi adına Japon hükümeti ve ilgili bakanlıklarla müzakerelerimizi sürdürüyoruz. EXPO ve Japonya’ya yapacağımız resmi ziyaret