İspanya’nın Barselona kentinde düzenlenen bir forumda, Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Orta Doğu’daki durumu ve Avrupa Birliği’nin dış politikasını değerlendirdi. Borrell, “AB olarak şimdiye kadar Orta Doğu’da yalnızca ikna yöntemine başvurduk ancak bu şekilde başarılı olamadık. Orta Doğu’da 30 yıl gerideyiz.” ifadelerini kullandı. Borrell, AB’nin dış politikasının oldukça bölünmüş durumda olduğunu eleştirdi.
MÜSLÜMANLARA KARŞI ‘HAÇLI SEFERİ’ UYARISI
Borrell, ABD’de 20 Ocak’taki yemin töreni sonrası Donald Trump’ın ikinci döneminin başlamasıyla birlikte Çin’e ve Müslümanlara karşı bir “Haçlı Seferi”nin başlatılabileceği konusunda uyarıda bulundu.
İspanyol politika yapıcı, ABD’nin yeni yönetiminden duyduğu endişeleri dile getirerek, “Biz Avrupalılar, her dört yılda bir Amerikan seçmenlerinin ruh haline güvenemeyiz.” dedi. Bu bağlamda, AB’nin ABD’den daha bağımsız bir dış politika izleme gerekliliğini vurguladı. Ayrıca, savunma harcamalarının artırılması gerektiğine dikkat çekti.
Borrell, Trump’ın NATO ülkelerini, gayrisafi milli hasılalarının yüzde 2’sini savunmaya harcamadıkları takdirde dış saldırılara karşı korumamakla tehdit ettiğini hatırlattı. Bununla birlikte, yeni ABD başkanının göreve gelmesiyle birlikte “Çin ve Müslümanlara yönelik bir haçlı seferinin başlatılması” olasılığına da dikkat çekti.
Borrell, ABD’nin yeni Savunma Bakanı olması beklenen eski televizyon sunucusu Pete Hegseth’in kolunda, 11. yüzyıldaki 1. Haçlı Seferi sırasında Papa 2. Urban’a atfen “Tanrı öyle istiyor” yazılı bir dövme bulunduğunu anımsatarak, “Eğer Amerikalıların dünya üzerinde bir etkisi varsa, bunun nedeni dünya genelinde görev yapan altı filo olmalarıdır.” şeklinde konuştu.
Kaynak: AA